Popularne posty

czwartek, 25 listopada 2010

czy można jeść zdrowo

<h1>Czy można jeść zdrowo?</h1>
<p>
<strong>Współczesny człowiek jest zabiegany, wszędzie mu się śpieszy, ciągle mu brakuje czasu na odpoczynek, na spotkania z rodziną czy znajomymi, nawet na jedzenie. A odpowiednie odżywianie to podstawa sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Obecnie coraz częściej ludzie dostrzegają związek pomiędzy tym, co jedzą a stanem ich zdrowia i samopoczucia. Starają się zdrowo odżywiać, jedzą coraz więcej owoców i warzyw, mniej smażonych potraw, szukają przepisów w różnych, często egzotycznych, kuchniach świata, a w sklepach przemierzają alejki w poszukiwaniu zdrowej żywności.</strong>
</p>
<p>
<p>Tylko czym jest <a href="http://www.dietomaniacy.pl/%22%3Ezdrowa żywność</a>? Bardzo często określenie "zdrowa żywność" jest  używane w odniesieniu do żywności ekologicznej. Różnica polega na tym, że "<strong>żywność ekologiczna</strong>" to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów, oznaczona certyfikatem. Natomiast "<strong>zdrowa żywność</strong>" to nazwa stworzona dla celów marketingowych i nie narzucająca żadnych określonych standardów.</p>
<p>Wydawałoby się, że za zdrową żywność można uznać wszelkie owoce, warzywa, potrawy gotowane czy duszone, przetwory własnej produkcji, a nie masowo produkowane i kupowane w sklepach.</p>
<p>Po części jest to prawda, ale należy pamiętać, że:</p>
<p>- woda z wodociągów, którą wykorzystujemy w celach spożywczych i higienicznych jest zanieczyszczona chlorem i szkodliwymi związkami metali ciężkich,</p>
<p>- warzywa i owoce w okresie produkcji są intensywnie nawożone oraz opryskiwane środkami ochrony roślin,</p>
<p>- do przetwarzanej przemysłowo żywności dodawane są różne dodatki chemiczne, które mają na celu zapobieganie jej psuciu, poprawienie właściwości organoleptycznych (m.in. wyglądu) i wartości odżywczej.</p>
<p>Dodatkowo powietrze, którym oddychamy i które jest potrzebne także zwierzętom jak i roślinom zawiera toksyczne związki, negatywnie wpływające na żywe organizmy.</p>
<p>Biorąc pod uwagę te wszystkie czynniki można stwierdzić, że we współczesnym świecie wszystko co jemy i pijemy nie można zaliczyć do zdrowej dla organizmu żywności. Więc co można zrobić? Na pewno ograniczać spożywanie wszelkiego rodzaju fast foodów i produktów chemicznie przetworzonych o długim terminie ważności. Należy jeść z głową!</p>
</p>
--
<b>Stopka</b>
<p>
</p>
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artykuly.com.pl%22%3eartykuly.com.pl%3c/a> - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz