Kuchnia włoska w Polsce
Wśród grona europejskich, a choćby nawet światowych kuchni jedną z najbardziej rozpoznawanych i docenianych jest kuchnia włoska. Dlaczego kuchnia ta cieszy się takim powodzeniem? Jaki jest sekret jej doskonałości?
Charakterystycznymi cechami kuchni włoskiej jest aplikowanie nadzwyczaj dużej ilości warzyw i przypraw - m.in. oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek czy rozmaryn. Specjalnościami kuchni włoskiej są w szczególności potrawy tzw. mączne, rybne, a także owoce morza.
Do specjalności restauracji z kuchni włoskiej poza tradycyjną pizzą należą wędliny - różne rodzaje jak prosciutto i wyśmienite przystawki, jak chociaż zapiekana gruszka z serem gorgonzola. Menu - oprócz klasyków, takich jak spaghetti lasagne - oferuje oryginalne połączenia makaronów z przepysznymi sosami. Z dań głównych warto polecić m.in. tournedo wołowe z dodatkami. W menu nie może zabraknąć wspaniałych deserów, np. tiramisu z brytfanki. Dla amatorów południowych trunków polecamy typowe włoskie aperitify - nalewki, jak Fernet Branca. Powyższych po prostu trzeba spróbować gdy jesteśmy we włoskiej restauracji a znajomość i zaproponowanie dań może pomóc na obiedzie biznesowym czy wieczornej kolacji.
Pierwsze skojarzenie które przychodzi nam do głowy przy okazji kuchni włoskiej to pizza. Na naszym rodzimym rynku mamy dostęp do bardzo dużej ilości różnego typu pizz, jednak tak naprawdę różnią się one produktami użytymi przy "tworzeniu", smakiem, aromatem czy sposobem przygotowania od swojego pierwowzoru - pizzy włoskiej. Nie zagłębiając się w składniki używane do wypieku tych pizz, najistotniejszą różnicą jest sposób ich pieczenia. Prawdziwą włoską pizzę, piecze się w dużym kamiennym piecu, opalanym drewnem. Taka pizza ma swój jedyny w swoim rodzaju smak i aromat.
Wszystkie te specyficzne dla włoskiej kuchni cechy od lat starano się przenieść do lokali w innych państwach. Kuchnia włoska w Krakowie, Warszawie, Poznaniu czy w innych miastach Polski, małymi kroczkami zbliża się do oryginału i chociaż rzeczą wiadomą jest, że nigdy do niego dojdzie, to już teraz nie mamy się czego wstydzić jeśli chodzi o przygotowanie włoskiej pizzy, spaghetti, lasagne czy innych włoskich potraw.
Restauracje Kraków - restauracje w Krakowie, przewodnik Michelin
Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz